Искате да продадете жилището си? Първо го изчистете!

Както и да изглежда жилището, което се опитвате да продадете, най-голямата грешка, която може да допуснете, е да го оставите мръсно и миризливо.
Ще ви издам една тайна:
Ако апартаментът ви вони, шансовете му да бъде продаден на цена, близка до пазарната, рязко спадат. Може и до оглед да не стигнете, дори купувачът да е буквално пред вратата ви. Случвало ми се е кандидат-купувач да откаже да влезе в жилище, само защото с отварянето на вратата миризмата буквално ни залепи за отсрещната страна.
Че на какво толкова може да мирише един имот?
На всичко!
На мръсно, на застояло, на старо, на запръжка и свинско със зеле, на алкохол и цигари, на животни /котките в това отношения държат първенство/, на хора, които живеят като животни…
Имайте предвид, че дори приятните за вас миризми, когато са изключително наситени, могат буквално да изгонят клиентите ви. Все още помня колко бързо избяга моя клиентка, която не можа да издържи миризмата на индийските пръчици, запалени във всяка от стаите на един иначе прилично изглеждащия имот.
Най-лошото, което може да предприемете, е да се опитате да маскирате миризмата с друга миризма.
Никога, абсолютно никога не пръскайте с ароматизатори, одеколони, дезодоранти и прочие в имот, който вече си има „своя собствена миризма“. Ако още не сте ме разбрали, спомнете си как мирише в трамвая мръсен и потен човек, който се е „изкъпал“, но не с вода и сапун, а с парфюм.
Миризмата в жилище никога не се гони с друга миризма!
Какво да правите?
Просто отворете широко прозорците.
Но преди това изчистете!
Ако в жилището ви има миризлива бомба от какъвто и да било произход, освен да „напарфюмирате“ и квартала, само едно проветряване няма да свърши работа.
Чистенето…
След изнасянето на стари мебели и боклуци, чистенето е вторият по големина страх на мнозина продавачи на имоти.
Защо е необходимо да изхвърлите ненужните вещи и боклуци, които заемат място в жилището ви, се надявам, че не е нужно да обяснявам. Но има нещо, свързано с подготовката за продажба на имот, което много хора не могат или не искат да разберат и то е свързано с чистенето.
Независимо как изглежда жилището ви, ремонтирано или пълна гробница, ако не го изчистите преди да започнат огледите, ще го продадете много по-трудно, бавно и на по-ниска цена.
Има хора, които си мислят, че като са направили луксозен ремонт, могат да си позволят да оставят кочина в жилището, което продават. Истината е, че могат, но това ще се отрази на цената.
Има хора, които не съзнават, че живеят в кочина. И за това си има цяр: просто направете едно основно почистване, преди да започнете с огледитедори да ви се струва, че така си е добре.
Трети пък смятат, че след като апартаментът им така или иначе е за тотален ремонт, няма нужда да се хабят и да го чистят. Това е груба грешка. Колкото и старо и неремонтирано да е едно жилище, ако то е превърнато и в кочина, шансовете му за повече купувачи и по-висока цена рязко намаляват.
Защо така?
През годините облякох някои свои наблюдения в термини. Има хора с мъжки и има хора с женски тип мислене. Държа да подчертая, че не деля клиентите на мъже и на жени, но е факт, че жените повече се впечатляват от мъжете по отношение на това дали жилището е чисто или не. Много често жена като влезе в един мръсен и миризлив апартамент, тя в повечето случаи или го отписва от фаворитите си, или моментално смъква цената много сериозно надолу. Факт е, че има мъже с мислене на жени /в това отношение/ и обратното – жени, които не се впечатляват толкова от външния вид на имота.
Лесна рецепта!
Вместо да умувате на какъв клиент с какъв тип мислене ще попаднете, просто си изчистете жилището и го проветрявайте по възможност преди всеки оглед.
Източник: sdelkisimoti.bg
Поля Христова е специалист в сферата на недвижимите имоти със 17-годишен опит и с 12-годишен опит в кредитното консултиране. Един от първите български блогъри в света на сделките с имоти и тяхното финансиране и създател на сайта www.sdelkisimoti.bg. Управител на агенция „Тенкомс“ ЕООД.





Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете публикацията с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар