Как се продава апартамент ?




Готвите се за продажба на апартамент. Пазарът е оживен, цените вървят нагоре – решавате, че продажбата на апартамента – примерно двустаен – няма да е трудна. Щраквате няколко снимки с телефона, намисляте си каква цена да поискате. Следва публикуване на обява в безплатен сайт и готово. Всъщност – това е точно поведението, което трябва да избягвате, ако искате продажбата на апартамента ви да се случи бързо и изгодно.

Как да определите цената при продажба на апартамент

Потърсете оторизиран оценител, за да разберете каква е реалната пазарна цена на имота. Тя зависи не само от това, дали апартаментът е двустаен, или по-голям. Върху нея ще влияе кварталът, етажността, изложението, състоянието на жилището и т. н. Разбира се, можете да поискате повече или по-малко от получената оценка. Важно е обаче да имате реална база. Не си мислете, че ще се пробвате с по-висока оферта, пък постепенно ще сваляте, докато се намери купувач. Много високата оферта отказва клиентите още при прегледа на обявите. Твърде ниската ги прави подозрителни. Или пък стимулира недобросъвестни хора да ви извиват ръцете, за да свалите още.

Как да подготвите апартамента за снимки и за огледи

Home Staging е понятие, което все по-често се използва и у нас. Най-общо то означава преаранжиране, подготовка на апартамента за продажбата с цел повишаване на привлекателността му за купувачите и нарастване на конкурентноспособността му. Смята се, че така чувствително се ускорява продажбата и се осигурява с до 20% по-висока цена.

Почистете грижливо и освежете

Жилището не бива да изглежда запуснато и занемарено. Това автоматично води до подценяването му и пропъжда клиентите, търсещи дом.
Почистете грижливо, изхвърлете натрупаните вехтории, изнесете излишните мебели. Направете козметичен ремонт, освежете. Поправете капещите кранчета и бравите, сменете захабените ключове и контакти, счупените стъкла и лампиони. Погрижете се прозорците и вратите да се затварят добре. „Продавам имот, в който никой не живее“ не е извинение за лошото състояние и няма да накара купувачите да променят негативните си впечатления.
Деперсонализирането помага при продажбата на апартамент
Ако пък още живеете в жилището и то е в идеално състояние, опитайте се за снимките и огледите да изглежда възможно по-малко персонализирано. Хората не искат да купят вашето жилище – те търсят своето. Дайте им възможност да забележат колко просторен е апартаментът, колко добро изложение има и колко функционално е разпределението му. Приберете семейните снимки и личните вещи. Позволете на потенциалните клиенти да си представят тук своите снимки, своите мебели, своя дом. И те ще запомнят и отличат вашия апартамент от многото, които са видели, или които предстои да видят.

Публикуване на обява за продажба на апартамент

Публикуването на обява също си има свои тънкости. Ако тя гласи: „Продавам двустаен апартамент“ и е поместена в сайт за безплатни обяви, не очаквайте кой знае какъв ефект. Така тя много напомня на кухите оферти, с които недобросъвестните брокери пълнят точно тези сайтове, за да зарибяват клиенти.
Нека след „продавам двустаен апартамент“ купувачите да намерят, кратко и ясно описани, най-важните характеристики на апартамента – местоположение, квадратура, изложение, тип строителство. Онагледете информацията със скица и няколко снимки с добро качество, които акцентират не на обзавеждането, а на пространството, на връзката между помещенията, стълбищата и т. н. Все по-често при продажба на апартамент той се презентира и с панорамно видео, което се приема много добре от клиентите. Чрез него те получават възможност да погледнат имота по всяко време.
Не премълчавайте евентуални проблеми около състоянието или собствеността на имота. Не се изкушавайте да привличате клиенти със стари или чужди снимки. Рано или късно всичко излиза на яве и рискувате да провалите сделката.
Осигурете публикуване на обявата в платените специализирани печатни и онлайн издания. Изберете ги според целевата група купувачи.
Да работите ли с агенция за недвижими имоти
При продажба на апартамент собствениците правят две основни грешки:
• опитват се да се справят сами с множеството дейности, съпровождащи всяка продажба на апартамент, чиито специфики не познават и им липсват нужните умения. На някои от тях късметът се усмихва и те сравнително бързо продават имота на добра цена. Но други нямат този късмет, процесът се проточва, цената пада.
• Свързват се с възможно повече брокери от различни агенции с уговорката, че ще направят сделка с първия, който доведе сериозен клиент. Разбира се – никой от тези брокери не си прави труда да търси клиенит, когато във всеки момент друг може да вземе сделката.
В същото време обаче обявата се върти едновременно от различни агенции, често с различни цени, за което вие дори не знаете. Като я прочетат за n-ти път, купувачите спират да се интересуват от нея.
Ако ще работите с агенция – нека да е една. Договорните отношения ще дадат сигурност на брокера и той ще поработи здраво. Имотът ще бъде промотиран по най-добрия начин в най-подходящите канали, обявата ще достигне до максимум заинтересувани. На ваше разположение на всеки етап от преговорите и реализирането на сделката ще е добре подготвен екип от професионалисти.

Когато продажбата на апартамента се проточи

Консултирайте се с брокер, за колко време средно се реализира продажба на апартамент като вашия със сходна цена в подобен квартал. Разбира се, вие може да продадете по-бързо или по-бавно от средното, но ако процесът се проточи, опитайте се да разберете какво не е наред. Може би има проблем в самия имот, който отблъсква купувачите? Или цената е неадекватно висока? Или пък промотирането не е добро? Изяснете си причината, за да я отстраните.
Когато офертата се задържи прекалено дълго на пазара, шансовете за продажба на апартамента започват силно да намаляват. Купувачите стават подозрителни. В такава ситуация и намаляването на цената рядко помага. Това само кара хората да мислят, че нещо наистина не е наред. Затова просто оттеглете офертата за известен период, докато се появят нови купувачи.
Ако работите с агенция за недвижими имоти, вероятността за по-бърза и по-изгодна продажба на апартамента ви е голяма. Затова при нужда ни се обадете да обсъдим ситуацията.
Иванка Могилска, копирайтър, фрийлансър, копирайтинг, свободна практика 
Източник: blog.netimo.bg

Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете публикацията с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар