Мними брокери дебнат в социалните мрежи Копачите на биткойни са най-новите "играчи" на имотния пазар

Нелоялните практики в сферата на недвижими имоти са също толкова динамични, колкото и самия пазар. Все по-често в социалните мрежи или в определени сайтове за онлайн продажби може да попаднете на фалшиви обяви от фирми и мними брокери, които стават все по-изобретателни. 

"Много често цената в обявата не е актуализирана, тъй като имотът вече е капариран или продаден. Но обявата не е изтрита. В такъв случай, съветвам купувачите да изтрият номера на брокера или агенцията, която им предлага имот, продаден преди 3 или 6 месеца", каза за Радио Варна Калоян Балинов, собственик на агенция на за недвижими имоти. В своята практика той многократно е попадал на некоректно отношение от страна на свои колеги. 

"Целта на тези компании и брокери е да привлекат повече клиенти", коментира Балинов. 

Друг проблем по думите на експерта е, че собствениците предоставят на много агенции и брокери правото да продават имота им. По този начин наводняват пазара с една и съща обява. 

"Ако търсите например тристаен апартамент в определен район, виждате че има голям избор от 150 предложения. Тъкмо да се зарадвате, че ще гледате много апртаменти и става ясно, че реално предложенията са само 15, защото повече от 30 фирми предлагат един и същ апартамент", даде пример Калоян Балинов. 

Обяви от мними брокери без офиси 

"Често срещана практика е мними брокери, които дори нямат и офис, да предлагат имоти в социалните мрежи. Тези брокери се представят за собственици. Аз ги наричам "гаражни брокери". Те обаче успяват да улавят много клиенти", каза Балинов. Според него, често жертви на подобна нелоялна практика са купувачи, които искат да спестят от адвокат и брокер. 

"Купувачите трябва да бъдат внимателни и да проверяват обстойно тези, които им предлагат имоти и се представят за собственици. Щом разберете, че са от агенция, попитайте ги за нейното име и къде се намира офисът им. Все пак, става въпрос за вашите пари и не бива да играете толкова рисково. Не е изключено тези хора да ви предлагат имот с някакви проблеми или тежести, които са добре замаскирани", предупреди експерта. Подобни случаи във Варна са рядкост. Повече имотни машинации има в София, поясни още Калоян Балинов. 

За да избегнат капаните на фалшивите обяви и нелоялните практики, които заливат пазара на имоти, Калоян Балинов посъветва хората да си изберат една агенция или брокер, които да защитават интересите им. 

"Сядате, подписвате договор с ясни и конкретни параметри като район, квадратура, етаж, бюджета, с който разполагате.  Важно е и да проверите и самия брокер. Все пак, ще си давате парите. Може да се пазарите за комисионната, ако тя не ви устройва, но важното е, че ще има професионалист, който ще ви свърши работа и ще ви предпази от фалшиви обяви", коментира Балинов. 

Копачите на биткойни са новите "играчи" на имотния пазар 

"Млади хора, на средна възраст около 30 години, които се занимават с биткойни или са играчи на покер. Това е новият профил на купувачите на имотния пазар", каза Балинов, който наскоро е имал клиент, занимаващ се с криптовалути. 

Според него, тези млади хора подхождат отговорно и предпазливо и използват услугите на различни експерти преди да закупят даден имот. 

Източник: БНР



Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете видеото с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар