Как се управляват строителни инвестиции?



Засега не сме притеснени от евентуално негативно развитие на имотния пазар в България, свързано с предстоящото увеличение на основните лихвени проценти от Европейската централна банка и поскъпване на жилищните кредити. Това заяви в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria арх. Вержиния Николова, управител на Konstruktive.

Компанията е разработила програма за управление на строителни инвестиции, при която лица с малък капитал могат да се превърнат в строителни предприемачи, като станат съинвеститори в проект за жилищна сграда. Изискването към лицата e да инвестират минимум 10 хиляди евро. Целта е да постигнат определена доходност, след като проектът бъде реализиран.

Инвеститорите имат и опция да придобият жилище в сградата на цена, близка до себестойност, като по думите на арх. Николова интересът към тази възможност е голям.

„Ако пазарът на недвижими имоти влезе в негативен сценарий както през 2008 г., инвеститорите, закупили жилища, могат да ги запазят, да ги довършат и да ги отдават под наем до момента, в който пазарът се възстанови“, посочи арх. Вержиния Николова.

Тя отбеляза, че от 2021 г. динамиката в цените на строителните материали е най-голямото предизвикателство за предприемачите в сектора. „Инфлацията не ни притеснява. Част от жилищата в бъдещата сграда ще бъдат продадени по инвестиционната програма – една трета, или най-много една втора, а другите апартаменти ще бъдат пуснати на свободния пазар и те ще поемат евентуални неприятни изненади с цените на строителните материали,“ обясни архитектът.

Вержиния Николова обясни, че когато се е обсъждала правната рамка на инвестиционната програма е имало различни варианти за създаване на акционерно дружество и за съдружие (ООД).

„В крайна сметка се спряхме на вариант, при който инвеститорите стават собственици на идеална част от парцела и на определена разгъната застроена площ от правото на строеж“, каза тя и съобщи, че първите проекти на компанията по инвестиционната програма ще бъдат в столичните комплекси „Дружба“ и „Левски“.

По думите ѝ цените на парцелите там са между 60 и 100 евро/кв. м от бъдещата разгърната застроена площ (РЗП) на сградата, обясни арх. Николова, докато в централни райони цените достигат 400, 500 евро/кв. м.

Тя разкри, че за компанията са привлекателни развиващите се райони, където все още има много незастроени терени. „Това ни помага да направим цялостна урбанизирана среда“, посочи Вержиния Николова.

Трябва ли да влезеш като инвеститор, за да купиш имот, който се купува под себестойност? Какви въпроси задават инвеститорите? Къде се избират бъдещите терени за строителство? Има ли завършен проект с инвестиционно строителство? Има ли риск с цените на строителните материали? 

Източник: investor.bg


Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете новината с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар