Махат фалшивите обяви за продажба на имотиДа бъдат разписани правила за работа на агенциите за недвижими имоти, предлагат депутати.

Снимки в интернет само след писмено разрешение на собственика


Всички агенции от бранша ще трябва да бъдат записани в регистър

Плащате и след края на договора

Фалшивите обяви за продажба на имоти в интернет да бъдат премахнати. Това предвижда законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента от депутати от ИТН.


Агенциите за недвижими имоти могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуването на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот, или за които някой друг има авторско право. Ще бъде забранено представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му. Ще бъде забранено представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.


Ако онлайн платформа публикува обяви за продажба на имоти, трябва ясно за е написано на коя агенция е тази обява.

Проверки за спазване на изискванията при публикуване на оферти ще правят от Комисията за защита на потребителите, а на нарушителите ще налагат глоби.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър, предвиждат още промените.

Клиентите на агенциите за имоти ще трябва да им платят комисионна и след прекратяване на договора, ако осъществят сделка, за която агенцията е помогнала, гласят предложенията.


Източник: trud.bg

5 коментара:

Анонимен каза...

ИТН ги няма вече )

Анонимен каза...

То за този проект се говори от 20-30 години )))

Сливенски имоти каза...

Дано да се намери някой депутат да внесе проекта в парламента, че по нашият край какви неща само стават - бедна ви е фантазията )))

Анонимен каза...

В цяла България стават колега!

София каза...

Ако ще се приеме закон заброкерите, тогава ще е добре за всички нас. Лично аз се чудя, каква е причината толкова години да не го направят ? Какво ще загубят ? Какво печелят като няма закон ? Каква е причината ? Честно не разбирам! Ако някой знае да ми обясни!

Публикуване на коментар