В този български град жилищата поскъпнаха с 30%



Почти няма сделки с жилища в етап на строеж в Стара Загора


За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на сграда в строеж и някои от тях спряха продажбите "на зелено", казва инж. Диана Мерджанова, брокер в международна агенция.


- Г-жо Мерджанова, с колко поскъпнаха жилищата в Стара Загора през последната година?


- От няколко месеца насам купувачите наистина са в ступор. Отлагат огледи, но това е нормална реакция - хората искат да купят, но изчакват, защото цените скочиха. Новините за задаваща се рецесия са другата причина за пасивността им, неясната политическа обстановка също. Основно поскъпването се дължи на скока в строителните материали. От нашата компания предупреждаваме, че това може да доведе до дефицит на имоти и нов ръст в цените на жилищата. Новото строителство е поскъпнало между 20-30%. За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на една сграда и някои строители започнаха да спират продажбите "на зелено".


- Все така устойчив ли е интересът към гаражите?


- Да, цените на гаражите продължават да растат нагоре. Новото строителство в центъра на града достигна до 25 000 евро, старото варира между 15 000 - 17 000 евро, в кварталите средните цени за ново строителство са между 15 000 – 18 000 евро. Продават се и паркоместа в новостроящи се сгради - цените им се движат от 10 000 до 15 000 евро според локацията. Търсенето им е високо, а предлагането ограничено в рамките на града. Месечният наем за гараж в центъра от 120 лв. се покачи до 150 лв., дори стигна 170 лв. Всичко това е свързано с недостиг на места за паркиране. Мащабният ВиК ремонт затруднява още паркирането.


- Търсят ли се имоти под наем и каква е средната им цена?


- Всяка година Тракийският университет приема около 1300 нови студенти. Началото на войната в Украйна промени драстично ситуацията. От март насам наемите на апартаменти с една спалня от 300 - 350 лева достигнаха до 450 - 500 лв. Заради засилен интерес от украински граждани наемът на апартамент в нова сграда с 2 спални с обзавеждане вече е 900 - 1000 лева, на места в централната градска част стига до 1100 лв. Обзаведено жилище с една спалня в нов блок в района на Медицинския факултет се закова на 600 лв, а с две спални има сделки на 800 - 900 лева. Оказахме се в ситуация, в която няма предлагане, което да отговори на голямото търсене. В същото време студенти по медицина се местят в Стара Загора от столицата заради увеличена издръжка на живот.

Смятам, че сега е изгодно да се инвестират налични средства в двустайни и тристайни апартаменти с цел отдаване под наем, тъй като има търсене и то няма да стихне и в бъдеще.


Източник: fakti.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар