ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ЗАПОЧВА ДА НАВЛИЗА В ПРОФЕСИЯТА НА ОЦЕНИТЕЛИТЕ


Изкуственият разсъдък стартира да навлиза в специалността на оценителите, съобщи изпълнителният директор на Българската фондова борса доцент доктор Маню Моравенов пред Българска телеграфна агенция.

Той е измежду участниците в 38-ата Международна научно-практическа конференция " Строително предприемачество и недвижима благосъстоятелност ", чийто хазаин е Икономическият университет във Варна. Форумът е отдаден на 70-годишнината от основаването на катедра " Бизнес, вложения, недвижими парцели ", а в дискусионните панели се вземат участие архитекти, оценители, строители, студенти, представители на академичната общественост.

По думите на Моравенов сега оценяването на движима и недвижима благосъстоятелност не е доста добре платена специалност, макар че е високо експертна. Според него една от аргументите е, че през годините в страната ни има струпване на прекомерно доста сертифицирани оценители. От друга страна банките, които са главните възложители на оценки, нямат интерес да заплащат доста, добави Моравенов. По думите му обаче това не проблем единствено у нас, а и в целия район. Един оценител, с цел да изкарва прилична заплата, би трябвало да прави доста оценки всеки месец, което е невероятно, уточни специалистът. И посочи, че това е главната причина специалността да не е толкоз търсена от младежите.

С навлизането на технологиите се появява и автоматизирано осъществяване на оценките, добави Моравенов. Според него това би било използвано значително за ликвидните жилищни парцели. Все отново би трябвало да има и експертно умозаключение, което няма по какъв начин да се направи без човек, разяснява още специалистът.

Според него в България няма надеждна обществена информация за цените на покупко-продажбите и това е главната спънка за всеобщото използване на автоматизираното оценяване. Оценителите у нас употребяват като база не покупко-продажби, а офертите, изясни Моравенов и посочи, че в имотния указател има информация за покупко-продажбите, само че е изкривена, защото огромен % от тях не се изповядват по действителната цена. Това е повода оценителите да вземат поради офертите и да вършат корекции. Една сходна оценка, в случай че се употребява тази част от изкуствения разсъдък за култивиране на огромни бази данни, би могло да се автоматизира, добави Моравенов.

Според Моравенов това ще спести доста време на експерта, който се занимава с тази активност. Ако в този момент осъществяването на оценката му лишава една половин ден, с потреблението на технологиите, би му коствало към 30 минути, уточни специалистът. И добави, че такива системи към този момент се създават и у нас както по поръчка на оценители, по този начин и от софтуерни компании.

Източник: novini247.com


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар