Брокери от цялата страна се събраха в Бургас на национална конференция


Над 260 брокери на недвижими имоти от цялата страна се събраха в Бургас на годишна конференция, организирана от Националното сдружение на Недвижимите имоти“.Осве брокери, са агенти на недвижими имоти, икономисти, университетски преподаватели.

“В следващите години ще е необходимо още по-усърдно да работим за утвърждаване на професията ни на вътрешния пазар, да изглаждаме противоречията, да разширяване сътрудничествата с чуждестранните ни колеги и академичната общност. Особено внимание ще трябва да обърнем към внедряването на новите технологии, които вече интензивно се използват от колегите ни в по-развитите пазари. Вярвам, че ще успеем да се справим с предизвикателствата, които ни очакват през 2024 година", каза по време на откриването Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на НСНИ.

Секторът на недвижимите имоти е индустрия, която има огромно влияние върху икономическото развитие на страната. Вярвам, че тази конференция ще набележи нови възможности по пътя на развитие на този сектор, така че да бъде максимално устойчив и да устои на всички предизвикателства, на които сме свидетели през последните няколко години, каза пред повече от 260 участници в конференцията инж. Чанка Коралска, заместник-кмет по въпросите на строителството в община Бургас. 

По време на откриването на конференцията беше прочетен поздравителен адрес от президента Румен Радев. В първия панел НСНИ поставя фокуса акцент върху макроикономическите теми, геополитическите промени и новия модел на мислене и действие за недвижимите имоти, с акценти върху климата, кризите, демографията, лихвите, еврозоната и последствията и очакванията за бранша на недвижимите имоти.

По основни макро данни за българската икономика, които са ни известни към този момент, през второто тримесечие на 2023 година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства с 1,9 на сто, сравнено с данните за същия период на миналата година при среден показател за страните от ЕС от 0,5 на сто. Световната банка направи прогноза през 2023 година БВП на България да отбележи ръст от 1,4 на сто, а през 2025 година - с 2,7 процента. Прогнозите за 2026 година са за ръст от 3,3 на сто, каза Ганев при откриването на дискусиите в първия панел на конференцията, цитиран от БТА.

"От своя страна Европейската банка прогнозира, че за същите периоди нарастването ще бъде съответно с 1,6 и 2,6 на сто. Инфлацията от началото на тази година у нас е 3,6 на сто. Годишната инфлация за септември е 6,3 на сто и се забавя. По данни на БНБ относно депозитите на домакинствата - те са около 76 млрд. лева и бележат увеличение от над 10 на сто на годишна база. Жилищните кредити са 18,7 млрд. лева и нарастват на годишна база с 18 на сто", посочи още Добромир Ганев. 

Източник: faragency.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар