Димитър Калайджиев на гости при Нейчо Нейчев - Видео


 

сподели с колеги в социалните  мрежи

4 коментара:

Брокер със стаж каза...

Според мен ако работиш наеми и вършиш работата си коректно то това е от полза за агенцията в която работиш! Защо ? Изграждаш база данни с имоти, които евентуално наемодателите могат да решат да продадат! Ако си се отнасял добре към наемодателите създаваш имидж и на агенцията. Познай на кого ще остави ЕКСКЛУЗИВНО да си продаде после имота! Брокерът от отдел наеми прехвърля имота в отдел продажби! Печели част от комисионната! Печели агенцията! Печели клиента! Печелят всички! Ура )))

Анонимен каза...

Не е хейт! Митко - какво да ти кажа! Няма значение дали участваш в подкаст, телевизия, соц.мрежи и т.н - не можеш да пцуваш така като хамалин, поне не пред камера. Младо момче си и един ден като станеш на 40-50 години ще съжаляваш! Какъв пример даваш на децата си така ? Брокерите такива ли сме ? А ти обучаваш екип! Виж сега - умееш да говориш пред камера - признавам! Имаш също харизма, но не се излагай! Не излагай бранша! Погледни другите ти колеги които дават интервюта в различни предавания, как се държат! На високо хвърчиш, но внимавай да не паднеш! Казвам ти го от опит с най-добри чувства! Харесвам те и те следя, но тук прекали! Надявам се да ме послушаш!

Буда каза...

Съгласен съм с Нейчо. Когато представляваш купувач на имот е редно да го разубедиш да не купи един имот имот с вид на гробище, при положение, че можеш да му предложиш нещо по-добро! Нали това ни е работата. Някой купувачи действат импулсивно и ние трябва да ги вразумим. Госта ти явно не мисли така! Подкарахте се малко, но в спора се ражда истината! Респект към такива брокери! Аз лично ги карам да преспят и тогава да решат. Изгубил съм сделки по този начин, но за това пък спя спокойно ))) Буда

Анонимен каза...

От моя скромен 20 годишен опит повечето клиенти купувачи знаят какво си търсят 5%само от тях много не са ориентирани затова. С наши усилия ние им съдействаме много но не всички са коректни за жалост в последните 2/3 години. Всеки мисли, че това ни е дълг ,а. Не работа. И някой друг ще ни заплати труда. До човека си е клиентите трябва да имат одговорност, морал и точност. Дано да е така в бъдещо време. Успехи на всички колеги в бранша!!!

Публикуване на коментар