ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ АГЕНЦИИ - 10 години няма промяна

 Здравейте, препоръчвам ви да отделите няколко минутки за да прочетете това писмо което е публикувано за пръв път през 2013 година и почти 10 години по късно нищо не се е променило и пазара на недвижими имоти е все така неуравновесен и за много хора несигурен. 


ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ АГЕНЦИИ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В ГР. ПЛОВДИВ 


Уважаеми колеги, обръщам се към вас с молба за съдействие. Нека си помогнем взаимно да подобрим ситуацията на пазара на недвижими имоти в нашия град. 

Може би веднага ще ме попитате кое точно не е наред. Нищо, нищо не е наред 


-Нормално ли е, да звъннеш 50- 60 оферти на колеги и нито една да не е актуална и още по-лошо, колегата да не знае изобщо за какво става въпрос? Ако всички си направят труда да си свалят от интернет неактуалните оферти , може би и самите кандидат купувачи ще оценят реално случващото на пазара, а не да остават с впечатлението за голямо предлагане , което вече всички знаем, че не е така. Предлагане няма. Продавачите си спират офертите , или не искат да коментират от цената. Да, ние го знаем, но как да го разберат и купувачите след като виждат хиляди оферти, които за жалост са фалшиви. И по –лошото е , че се държат активни оферти на ниски цени , които отново заблуждават клиентите. Добре, те ще се обадят по оферта с най-добра цена и ако нея я няма те ще търсят отново такава. Но такава няма. И какво се получава –всички се въртят в един омагьосан кръг. 

Нека се премахнат всички така наречени „зарибявки” от сайтовете колеги, моля Ви. 

Да, ще останат малко актуални с по- високи цени, но това е реалността. И тогава да оставим пазара да се саморегулира . Всичко зависи от търсенето и предлагането. 


-Нормално ли е да вземеш комисионната от клиента на предварителния договор и после да изчезнеш. ?Не е, но за съжаление все повече се случва. Нека всички си дадем сметка , че нашата работа е услуга за клиента. И тази услуга не включва само да го заведеш до имота , това е само прелюдията към най-важната ни работа. Да се извадят документи, да се отстранят нередности по тях , ако има такива, да се съдейства на клиентите до окончателното изповядване на сделката и предаване на владението. Не можем да се сърдим на хората , че не искат да работят с агенции. Да , ако всеки от нас си свърши работата с грижа за клиента , а не с мисълта само как да му вземе парите и да хване следващия, нещата определено ще стоят по друг начин. Клиента трябва да чувства спокойствие , че работи с брокер, а не да е притеснен от това. И тогава ще си плати с удоволствие комисионната, но след свършената работа , а не да се чуди как да избегне агенцията. Разберете, че клиентите трябва да се уважават, те са хората от които ние изхранваме семействата си. Те идват при нас с някакъв проблем, който ние трябва да им помогнем да разрешат , а не да им създаваме допълнителни. 

Клиентите идват и си отиват , ние обаче оставаме на пазара и не трябва да се държим като „Човек за един ден”. Ако ние не се уважаваме и не си помагаме помежду си и клиентите няма да го правят. 


- Не на последно място искам да ви обърна внимание и за ситуацията , при отдаването на жилища под наем. Тук наистина нещата са страшни. Фалшиви снимки, импулсни телефони / вече 5-6 агенции/. Публикуване на ниски наеми , подписване на едногодишни договори с предплати за 6 месеца или цялата година , и в деня на договора се явяват 6 ти ма подписали за едно и също жилище. Защо колеги си позволяват да вземат 80 лв , под предлог като капаро за жилище , и след 2 или 3 огледа на жилища , които нямат нищо общо с търсеното , отказват да ги върнат? На този въпрос нямам друг отговор , освен –измама! 


Ако всичко продължава по този начин бъдеще за нашия бранш няма. Нека да бъдем коректни по между си и към клиентите си и да се гордеем с избраната от нас професия. 


БЛАГОДАРЯ ВИ!

 


С уважение Силвия Маркова - агенция за недвижими имоти "Терра Бул"


Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете писмото с ваши колеги БРОКЕРИ!