На пазар в Метавселената или защо хората купуват "виртуални имоти"

 Пазарите на недвижими имоти са във възходящ тренд навсякъде по света. Пандемията от COVID-19 обаче даде началото на още една тенденция, която също е свързана с търсенето на апетитни парцели. Тези парцели обаче не са в Токио, Ню Йорк, Хонконг или Париж. Нещо повече, те не съществуват физически.

В случая говорим за дигитална земя, разположена във виртуални територии, които станаха по-известни с името „метавселени“. Цените на парцелите в тези светове нараснаха с около 500% в рамките на няколко месеца, след като технологичният гигант Facebook промени името си на Meta Platforms и обяви новата посока, в която ще насочи вниманието си – метавселената.


Макар и идеята за закупуване на несъществуваща земя да изглежда на пръв поглед смахната, според изчисления на MetaMetric Solutions продажбите на парцели в четирите най-големи платформи за имоти в метавселената са достигнали 500 млн. долара през миналата година. Очакванията са през тази година сумата да се удвои.

Наскоро потребител е купил парцел в т. нар. Snoopverse – метавселена, която рапърът Снуп Дог разработва с най-голямата платформа за виртуални имоти Sandbox, за сумата от 450 хил. долара. В същото време Metaverse Group – компания за недвижими имоти, фокусирана върху икономиката на метавселената, е купила земя в друга от големите четири платформи (Decentraland) за цели 2,43 млн. долара. Популярни изпълнители като Джъстин Бийбър и Ариана Гранде също инвестират в сектора, а Парис Хилтън беше DJ на новогодишно парти на свой виртуален остров.


Интересът към дигиталните парцели обаче не идва само от звезди от развлекателния бизнес и инфлуенсъри. Дори консултантската компания PwC придоби наскоро земя в Sandbox за необявена сума.

На какво се дължи този бум? 

Преди да отговорим на този въпрос, трябва се върнем на метавселената и да си припомним какво всъщност означава тя. Най-вероятно сте чули този термин да се използва за първи път, когато Facebook се ребрандира на Meta през октомври 2021 г. Други компании, сред които Nike и Microsoft, също обявиха свои проекти за навлизане в пространството.

Метавселената представлява свързан 3D дигитален свят, където реалният свят и виртуални светове се интегрират с помощта на технологии за виртуална реалност (VR) и добавена реалност (АР), обясняват от Theconversation.com. Тази среда става достъпна чрез т.нар очила за виртуална реалност и приложения за смартфони.

Потребителите ще се срещат и ще комуникират помежду си чрез цифрови аватари. Те ще създават ново съдържани и ще разглеждат нови дигитални места. Основната идея зад метавселената е изграждането на виртуално пространство, където хората могат да общуват, играят, работят и да се учат.

В момента вече съществуват няколко метавселени, като гореспоменатите The Sandbox и Decentraland. Подобно на начина, по който различните уебсайтове са част от по-широката световната информационна мрежа (World Wide Web), отделните метавселени ще формират една по-голяма и свързана метавселена. Важната част от уравнението за инвеститорите е, че хората могат да купуват неща в тази метавселена, включително имоти.

Виртуална земя като NFT

Трансакциите във виртуалния свят обикновено се монетизират с помощта на криптовалута. Освен с критповалути, другият основен начин за монетизация в метавселената е чрез т.нар незаменими токени, или NFT-та.

Незаменимите токени представляват цифрови идентификатори, съхранявани в блокчейн, които доказват собствеността и автентичността на уникален виртуален обект. Макар че NFT-тата обикновено се използват за удостоверяване на собствеността на изображения, 3D обекти или музикални и видео файлове, те могат да изпълняват тази си роля и при дигиталните недвижими имоти. В платформи като OpenSea, където хората могат да купуват и търгуват NFT-та, вече се предлагат цифрови парцели и виртуални къщи.

За да се гарантира, че тези дигитални имоти имат стойност, тяхното предлагане трябва да бъде ограничено. С други думи, задачата е да се създаде „дигитален дефицит“. Например, платформата Decentraland се състои от 90 хил. „парцела“ земя с размери около 50 на 50 фута (около 15x15 метра)

Вече се наблюдават примери за поскъпване на цените на имотите в дигиталното пространство. През юни 2021 г. фондът за инвестиции в дигитални имоти Republic Realm похарчи около 900 хил. долара за NFT, отговарящо за парцел в Decentraland. През ноември 2021 г. Metaverse Group пък прави гореспомената инвестиция от ,4 мллн. долара в Decentraland. Интересното в случая, е че Republic Realm е придобил 259 парцела срещу 116 за  Metaverse Group, което илюстрира скока в цената на виртуалната земя.

Макар че по всичко изглежда, че цените се увеличават, трябва да се отбележи, че инвестициите във виртуална земя в метавселената продължават да са изключително спекулативни и никой не може да каже със сигурност дали този бум няма да се превърне в следващия голям балон.

Бъдещето на имотите в метавселената

Ако оставим настрана финансовите стимули, може би се чудите какво всъщност ще правят компаниите и физическите лица със своята виртуална земя в метавселената

Вземете за пример покупката на Metaverse Group в сърцето на модния район на Decentraland. Според купувача пространството ще се използва за провеждане на дигитални модни събития и продажба на виртуални дрехи за аватари – друга потенциална област за растеж в метавселената.

Какво обаче може да спечелите като частен инвеститор от виртуалната земя? Ако купите имот в реалния свят, то резултатът е осезаем – имате къде да живеете и да посрещате роднини и приятели. Макар че виртуалната собственост не може да ви предостави физически подслон, между двата типа имоти съществуват и паралели. При търсенето на виртуални недвижими имоти може да изберете да купите парче земя, където да сторите, или пък да придобиете вече построена къща, която сте си харесали. Може да я украсите с различни виртуални обекти и да поканите приятели на посещение.

Ако това ви звучи абсурдно, не трябва да забравяте, че в миналото много хора са реагирали по подобен начин на идеята за интернет. Много технолози прогнозират, че метавселената ще узрее като напълно функционираща икономика през идните години и ще се внедри в живота ни по същия начин, по който вече го направиха електронната поща и социалните мрежи.

..........

Георги Георгиев. По информация на TheConversation и CNBC. 

Maтepиaлът e c aнaлитичeн xapaĸтep и нe e cъвeт зa пoĸyпĸa, или пpoдaжбa нa активи


Източник: manager.bg


Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете новината с ваши колеги БРОКЕРИ!