Голяма промяна в строителен закон


Всеки може да бъде заинтересовано лице при издаването на строително разрешително, следователно и да обжалва такъв документ. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, гласувани от регионалната комисия на първо четене. Става дума за широк кръг от строежи, включени в приложение към Закона за опазване на околната среда - заводи, енергийни инсталации, магистрали, хотели, ски писти и други.

Освен това всеки ще може да заведе дело срещу издаденото разрешително за ползване на такива обекти, т.е. финалния документ, с който се удостоверява, че строежът е завършен, безопасен и може да се ползва.

Сега законът казва, че заинтересовано лице в такива случаи са само непосредствените съседи или съсобствениците на имота, в който се строят такива съоръжения, или на съседния имот. Само те се уведомяват за издадените разрешителни и могат да ги обжалват, пише Trafficnews.bg.

Извън тези нововъведения проектът връща втората инстанция при съдебни дела срещу строежи от национално значение. Тя бе премахната през 2016 г. около сагата по завършването на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Тогава делата на няколко екоорганизации срещу оценката за въздействието върху околната среда на проекта се проточиха толкова дълго, че България изпусна възможността да получи европейско финансиране за тази част от аутобана. Върховният административен съд отхвърли окончателно претенциите им едва през 2020 г.

Новите текстове са предложение на депутата от ПП Алекандър Дунчев. Мотивите му са, че възможността за обжалване на разрешителните за строеж и за ползване е предвидена в т.нар. Охруска конвенция, по която България е страна и досега е имало десетки решения срещу България, в които липсата на съдебен контрол върху такива документи е изтъквана като пропуск. “Няма никаква логика у нас да можеш да обжалваш акт на Министерския съвет, а да не можеш на кмета за строеж. Освен това този проект не съм го внесъл в последния момент – имам доказателства, че го предлагах на колегите от ПП още преди 2-3 месеца. Просто нямаха време да го погледнат”, обясни Дунчев.

Промените в Закона за устройство на територията създават прецедент да се засили рекета върху строителите и инвеститорите, твърдат обаче от Камарата на строителите в България. 

Източник: fakti.bg


Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете видеото с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар