Някои заключения за имотите


Агентът

Професията „агент на недвижими имоти“ в България се счита за долнопробна, излишна и често се замества с нарицателни като „крадец“, „мошеник“, „нещастник“. Като съвсем обикновена българка, и аз не обичам агентите. Имам няколко приятели сред тях, но те са от онези ексцентрични попълнения в приятелския ми кръг, на които гледам като на екзотика. 

        - Здравей, Лили, отказваме се от едностайния в „Манастирски ливади“. Оказа се, че се продава, заради агресивните съседи.

        - Че къде ходи да разпитваш съседите? – смее се моята агентка, която носи патерици, почти не идва на огледи и много се обижда, ако тръгнеш да си търсиш имот, без да й се обадиш.

Лили е опитвала да ме прилъже да подпиша договор с агенцията, в която работи, така че дори да си харесам нещо сама, пак да й дължа тези три процента. В края на сделката, Лили, естествено, забравя за мен, купувача и за всички обещания да ми дойде на гости. Радва се на добрата комисионна, купува си джип. Пресмятам, че вероятно аз съм платила три гуми, един багажник и две трети от двигателя на новата й кола. Чисто по български.

Купувачът

Често купувачите откриват даден имот през обявата на агент или по време на оглед и после правят опити да се свържат със собственика, за да си спестят непоносимата комисионна от три процента и половина.

        - Лили, аз купувам имот за себе си. Естествено че ще разпитвам – отвръщам й малко заядливо само защото тя самата се смее. Окей, агентите вършат някаква работа, като спестяват досадата на продавача да отваря и затваря апартамента си и да слуша негативи за него. Те помагат и на купувача да изкрънка по-ниска сума за покупката. Има и друг момент преди покупката - периодът на пренастройване. Първата фаза при купувача е:

        - Оле, не, няма да купувам. Цените са невъзможни.

После следват тридесет денонощия, в които той преравя традиционните сайтове за имоти и разни случайни обяви в други сайтове, където също се продават и чорапи. Купувачът качва ли, качва парите, които е склонен да даде, в същото време снижава критериите си все повече в отчаяние, че губи ценно време и инфлацията ще изяде парите му.

Идва един момент, в който купувачът се е намрънкал, примирил, обезкървил откъм парични средства, съсредоточил се е в една точка и тя е предварителният договор. Случи ли се, първият и вторият месец той е доволен за похарчените пари, и в същото време едва избутва месеците до края.

        - Никога повече няма да купувам отново! – казва си, докато вместо любимата си скъпа марка бира, купува онова, което доскоро е наричал „като пикня“ и гледа завистливо зеленосините води на Малдивите, където агентката му се снима полугола.

Продавачът 

Случва се да открия собственик на друг апартамент. Престроявал е както му падне. Опитвал се е да превърне гарсониера в двустаен. Чудна е човешката фантазия, която се вихри с пълна сила, когато става дума за стени. Този тип сделки – директно със собственика, на пръв поглед изгодни, съвсем не са. Собствениците, решили да продават сами, трудно смъкват цената, развили са имотно его или с други думи казано, ако попиташ защо мазилката пада или вметнеш, че банята е за тотален ремонт, те се обиждат.

Пазарът пък, както обикновено, е в окаяно състояние. Българинът продава, когато иска да се отърве от нещо. Къща ли е – ще има постройки за събаряне, дървета за рязане, помпи за инсталиране – никога нищо не е преведено в търговски вид. Апартамент ли е пък, той по-скоро ще прилича на гробница, в която жълти наркозависими са забивали иглите си в разкъртените гардероби.

Продавачът не предлага, той се отървава от имот.

Та, скъпи дираджии, какъвто агенът, такъв и купувачът. Какъвто купувачът, такъв и продавачът. Добре дошли в България! 

Източник: urbn.dir.bg


Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете видеото с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар