Реалното поскъпване на недвижимите имоти в България за последните 7 години е 3,8%

гл.ас. д.и.н. Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет във Варна, член на СД на "Ера недвижими имоти"

Не може да се говори за имотен балон, защото пазарите не функционират така. Балон означава нещо да се надуе и после да стигне до нулево ниво, но имотите никога не стигат до нулево ниво.  Дали повишението на лихвените проценти по кредитите ще свали цените на имотите, кои са основните причини хората да имат голям интерес към жилищата, как ще се отрази икономическото развитие на Шумен на пазара на имоти; къде се подрежда Плевен по брой сделки с имоти в страната; какъв е ръста на сделки с имоти ново строителство и с колко поскъпнаха цените на жилищата в Пловдив.

Когато говорим, че един имотен пазар е подценен или надценен, трябва да имаме предвид равнището на инфлацията, това коментира гл.ас. д.и.н. Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет във Варна, член на СД на "Ера недвижими имоти".

Средно с  3,8% годишно поскъпват реално недвижимите имоти у нас през последните 7 години. Това се получава, когато се премахне инфлационния процент. За страните от ЕС поскъпването е с 4,06%.

Динамиката на пазара на недвижими имоти в Шумен следва динамиката на пазара в цялата страна, като оптимизмът при новото строителство е малко по-голям, отколкото средния за България.

"През последните три години темпът на новото строителство догонва случващото се в цялата страна. Това е характерно за всички малки пазари. Те са по-волатилни. При всяко сътресение реакцията е малко по-силна". 

"Никой на пазарите не очаква голям икономически растеж, тъй като той обикновено е съпроводен с инфлация", каза  Владимиров, коментирайки перспективите за покачване на лихвените проценти по кредитите и факторите, които биха го породили. "Пазарите са песимистично настроени, не очакват силен икономически растеж и съответно очакват ниски лихвени проценти".

"В историята няма случай (това не означава, че не може да се случи) при който при плоска крива на дохода да сме имали много драстично увеличение на лихвените проценти. Едва ли може да очакваме лихвени проценти на ЕЦБ по-големи от 2-3%, поради няколко причини".

ЕЦБ положи огромни усилия да постигне икономически растеж от 2% - чрез нулевите лихви и с програмите за количествено улеснение на стойност почти 4 трлн. евро от 2015 до сега. "Програмите ще ги спрат и при лихви от 2% икономическият растеж ще е отрицателен. Това ще е най-сигурният начин да вкараме икономиките в рецесия. Ако ЕЦБ трябва да избира между малко по-голяма инфлация за по-дълъг период или рецесия, то едва ли някой се съмнява какво ще е решението". 

"Това е първата тенденция - ние ще поживеем известно време с малко по-висока инфлация, което означава, че ние ще живеем с леко и бавно растящи цени на недвижимите имоти".

В дългосрочен план цените на имотите ще растат по съвсем естествени причини - инфлацията, сближаването на цените, защото пазарите са свързани, както и ръста на доходите, заяви Владимиров. "Основните две неща, които движат пазара на имоти, са ръста на доходите и това, че ние живеем много на тясно. Ние и румънците сме "шампиони" в това отношение" живеем в най-пренаселенеи и в най-тесните жилища". 

Голяма предпазливост сред инвеститорите в големи жилищни площи, стабилен ръст в цените на имотите.


Източник: bloombergtv.bg

сподели с колеги в социалните  мрежи

1 коментар:

Сорокин каза...

Как точно го изчислихте ? Има значение града, областта и т.н.

Публикуване на коментар