Клопки при сделки с имоти на нереална цена Данъчните погнаха строителния бранш

Представете си един много лош сценарий - строителната фирма, от която ви предстои да закупите жилище, обявява несъстоятелност и обектът не може да бъде завършен. Това няма да стане от днес за утре, тъй като обявяването на фалит в България е доста тромаво и бавно. И така дадените пари ще бъдат „затворени” доста дълго време. Има два варианта пред клетия кандидат-купувач - преговори с продавача или по съдебен ред да претендира за връщане на заплатената до момента сума.

"Имайте предвид обаче, че при подобни форсмажорни обстоятелства ще бъдете защитени само до размера на стойността, на която е изповядана сделката. На практика платената сума представлява основа за обезщетение от продавача. Това означава, че ще загубите всеки лев, който сте дали над вписаната в документа за покупко-продажба на имота цена", обясняват данъчни експерти. Този казус е един от многото, който НАП разиграва, за да убеди българите честно и почтено да плащат данъците и осигуровките си и е част от двете кампании "Заплата в плик" и "Данъчно-осигурителни рискове".


Подходът „с добро” очевидно дава резултати, според НАП. В последните години данъчните отчитат трайно повишаване на доброволното спазване на данъчно-осигурителното законодателство заради съчетаването на контролни мерки и комуникационни действия. Наблюдава се намаляване броя на рисковите лица и на потенциалната щета за фиска, като приходите от данъци и осигуровки за първите 6 месеца на 2022 г. достигнаха близо 15 млрд. лв. - с над 1,6 млрд. лв. повече в спрямо 2021 г., отчитат от приходната агенция.


Последно те обявиха, че погват строителния бранш, тъй като го считат за особено рисков. Анализ показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева. Ковид пандемията не доведе до осезаем спад в сградното строителство, а от друга страна - стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции. Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията намаляват с около 8%, а непосредствено след нея нарастват с 28 на сто. Поради всички тези обстоятелства и процеси браншът е определен като един от най-рисковите и е постоянно наблюдаван от данъчната администрация.


Така ковид кризата и инфлацията доведоха до позабравени проблеми. „Ако затруднения при доставката на материали или други неуредици станат причина за забавянето на строежа на закупен от клиент имот и се наложи завеждане на иск, то купувачът ще  има право да претендира само за платените по документи пари”, посочват данъчните. Ето защо не е изгодно при сключването на сделката да се съгласявате да бъде вписана в нотариалния акт или в предварителния договор по-ниска от реалната ѝ стойност. 

И ако хората все пак се изкушават да впишат в договора за покупко-продажба на имот цена под пазарната стойност с мисълта, че това ще им спести доста средства сега, то за в бъдеще съвсем не е така.

"Ако продавачът реши впоследствие да вдигне цената или не изпълни някое друго от условията по договора и сделката стане неизгодна, ще можете да се откажете от нея, но ще си върнете само парите, които сте платили официално съгласно документа за продажба", обясняват още от НАП.


Източник: marica.bg

 


 


 


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

1 коментар:

Мики Маус каза...

Хвани ме ако можеш )))

Публикуване на коментар