За брокери: Какво трябва да знаят вашите клиенти продавачи за да могат да кандидатстват за саниране



Във връзка с енергийното обновяване на жилищните сгради се организира семинар: “Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд” от “Климатека”, Центърът за енергийна ефективност “ЕнЕфект” и инициативна група “Да обновим България”. Той е посветен на новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради по Националния план за възстановяване и развитие, която се очаква да влезе в действие от началото на месец ноември т.г. По нея са предвидени 1.4 млрд. лв. за саниране на около 1000 блока.

Обновяванията ще се правят до клас „б“, а не до клас „с“, както по-рано.

За БНР Драгомир Цанев – изпълнителен директор на “ЕнЕфект”, коментира, че е необходимо предварително живущите в сградата да съберат средства за обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата. На много места оценителите искат по около 1000-1200 лева за стандартен апартамент. Според Цанев, реалната цена е около 500-600.


Кой ще има право на пари за саниране от новата програма


„Обективно, ако имаме документация за сградата – архитектурен проект, в това би трябвало да е достатъчно. Само, че един тук виждаме един концептуален проблем – в повечето държави в Европа именно този подготвителен етап, свързан с интелектуален труд, с документация, той е предмет на подпомагане, а хората очакват по-скоро в строителните дейности със собствено финансиране. При нас, за съжаление е наобратно поради наследството от предходни програми, които осъществявахме с изцяло 100% финансиране. Истината е, че с този подход - на 100-процентово финансиране, парите стигат до много, много малка част от гражданите!“.


Източник: pariteni.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар