⚖️ Правен въпрос: Как да ползвам моята част от парцел ?

Купих 3/4 от имот овошна градина, но съсобственика не желае доброволна подялба и реално аз не знам коя част е моя и кое е негово.

След като отказва доброволно как да си узаконя имота ? Той отказва и да изплатя неговата част!

Източник: Васил


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

6 коментара:

Живко Марков каза...

Щом сте купили 3/4 от имот, означава че притежавате 3/4 от всеки квадратен метър на целия имот. За да постигнете целта си, се завежда дело за делба.

Марияна каза...

След като не желае доброволна подялба, да разбираме ли че това е устна покана ?
Направете нотариална покана за подялба,и ако тогава откаже ,заведете дело.
Съдията ще раздели имота.
Но имайте в предвид че делбените дела са много скъпи.

Галина Динева каза...

Нищо не можете да направите. Имота е много малък да се обособи като самостоятелен / вашите 3/4 /. Ако поискате съдебна делба имота ще бъде изнесен на публична продан. Така може да го закупите целия, но няма гаранция , че няма друг да го купи. Ако искате да ползвате имота по законен път - впишете договор за наем или аренда и изплащайте на съсобственика си наем за неговата част. За друг начин да се разбереш с неразбрани хора не се сещам.

Юлияна каза...

Отивате в общината където се води земята / имота с решението или Нот.акт.искате от общ. да го уведоми и да се радели на кой коя част е ако той не се отзове в 14дни имате право да извитате геодезисти който с чоп щом не е долъл другия соб.и размерват и разделят имота ние така минахме и при нас беше 3дк.и др.собственик въобще не се яви е.......платихме си и за побиване на колчета и го вписахме на Мусала 1 но вкрайна сметка това да ви е проблема има решение без дела адвокати и др.

Елена каза...

Написал сте ,че Вие притежавате 3/4 , съответно другият съсобственик 1/4, а цялото е 2 дка.Според чл.7 ЗСПЗЗ при разпореждане, делба имотите не могат да се раздробяват на части с размери по-малки от размерите , определени в чл. 72 ЗН, който казва, че за лозя и овощни градини частта да е по -малка от 1 дка.В случая ако се раздели, Вие като притежател на 3/4 ид. част ще получите реален дял от 1,5 дка, а другият- с 1/4 - 0,5 дка.Можете договор за аренда да сключите

Светозар Петков каза...

Друг вариант освен с делба да се ликвидира собствеността(ако е възможно, тъй като не знам за каква площ става въпрос и дали тази 1/4 ще отговаря на изискванията на закона), можете да заведете иск по 32ал.2 от ЗС за разпределение на ползването :) след влизане в сила на решение, се викат геодезисти и се удрят колчетата

Публикуване на коментар