Улесняват слагането на соларен панел на блока


Да се улесни поставянето на соларен панел на покрива, предлагат депутати, които са внесли в парламента промени в Закона за устройство на територията. 


Промените предвиждат да се въведе уведомителен режим за изграждането на инсталации до 10,8 киловата и ако получената от тях енергия се използва изцяло за лични нужди.


В момента независимо от мощността на инсталацията възложителите трябва да преминат тромава и скъпо струваща процедура – да се снабдят с проект на инсталацията от проектант-електроинженер, виза за проектиране, становище от инженер-конструктор, че сградата ще издържи предвидените в проекта натоварвания, а накрая трябва да получи и разрешение за строеж.


Това спъва значително увеличаване на дела на енергийно независимите домакинства, защото административните разходи за изграждане на малка покривна инсталация до 5 киловата например стигат до 20-25% от стойността на проекта, посочват в мотивите си депутатите, вносители на промените.


Всички тези промени ще позволят на хората, живущи в сгради етажна собственост да увеличат ефективността на отоплителните си системи и да ограничат загубите на енергия, пише още в мотивите към законопроекта.


Източник: pariteni.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар