⚖️ Правен въпрос: Делим ли е етаж от къща ?

Здравейте!

Интересува ме дали един етаж от къща е делим. 

Кого трябва да попитам дали е така?

Източник: Силвия


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

4 коментара:

Гергана Терзиева каза...

Ако е етаж от къща, може би се дели и УПИ - земята, върху която е построена къщата плюс част от двор. При делба на УПИ, има значение и площта. Когато се извършва делба на недвижим имот, следва да се спазват законовите изисквания за минимална площ на новополучените имоти, които съсобствениците ще придобият.При разделяне на УПИ в градовете, новите части следва да имат минимум 14 метра лице и 300 кв.м. повърхност.

При разделяне на УПИ, в курортните селища, новите части следва да имат минимум 16 метра лице и 500 кв.м. повърхност.

При разделяне на УПИ, във вилните зони, новите части следва да имат минимум 18 метра лице и 600 кв.м. повърхност.
А за самия етаж е нужно да се преустрои така, че и двете жилища да имат самостоятелен вход, кухня, както и баня с тоалетна.

Силвия каза...

Става въпрос за къща на 4 етажа от които 2 незаконно построени.
На мен ми се полага наследство от половината на първия етаж, без земя.
До колкото разбрах, ако етажа е неделим се отива на публична продан за етажа и ... предполагам, че другия съсобственик ще го купи на безценица.
По моята логика етажа е делим (100 кв. приблизително - от които кухня ~8 кв, баня ~ 3 кв, килер ~ 2 кв, тоалетна ~ 2 кв, стая ~12 кв, друга стая ~10 кв, столова ~ 17 кв., стълбище ~8 кв).
Според моята логика, мога да взема едната стая + кухнята + банята + тоалетната + килера, а на него да оставя столовата, стълбите и стая-1 и да отворя вход на прозореца в стая 2. Като той има сервизни помещения нагоре в къщата.
Да се сложи стена от вратата на стълбището до стената между двете стаи и така да стане отделно жилище тип гарсониера. (Дано съм го обяснила добре, прилагам и ...чертеж, за по-ясно)
Благодаря на всички.

Албена Симеонова каза...

ЗУТ , Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.

Изабела каза...

Зависи с кого искаш да го делиш.Прави се договор за делба .Нотариус по местонахождение на имота питай

Публикуване на коментар