⚖️ Правен въпрос: Каква е давността за неплатени данъци на недвижим имот ?

Каква е давността за неплатени данъци за недвижим имот? И как трябва да се процедира? Благодаря на отзовалите се!

Източник: Жани


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

5 коментара:

Велизар каза...

5г. е общата погасителна давност, 10г. абсолютната давност, при спиране давност не тече, при прекъсване започва да тече нова давност (рестарт), с определени правни действия се спира или прекъсва давността, например, ако държавата (НАП) си потърси вземанията със съответен акт, при водене на дела в съда, при принудително изпълнение,...

Василева каза...

Публично частни вземания чл.162 ДОПК - не се прилага служебно 10 г давност . ( Ако е публично вземане на държавата -мин.на финансите - може )

Росица Димитрова каза...

Подала съм заявление в отдел МДТ за описване на задължение за периода 2009÷2015г.през месец април и още нямам отговор.При проверка по партида тези години все още фигурират.Ако давноста е 5 г. Трябва да платя за периода след 2016÷2021г внесах ги по банков път .Но МДТ не са направили корекциите в партитата ми.Нямам никакъв отговор .

Янка Донева каза...

Rosica Dimitrova Трябвало е да изчакаме да погасят по давност старите задължения и тогава да внасяте. Вероятно са погасени най старите задължения

Анонимен каза...

Rosica Dimitrova ако вече има установени задължения с АУЗД няма да Ви бъдат погасени по давност. Единствено тези с 10 годишна абсолютна давност до 2011г вкл.
За следващите години, ако подадете заявление ще бъдат отписани всички преди 2017г, но пак подчертавам, ако не са установени вече с АУЗД.
А ако пък вече има установени, трябва да проверите от кога е издаден акта, защото и той има 5 годишна давност, ако тя не е прекъсната с започване на производство по принудително изпълнение-т.е образуване на изп.дело.
Ако има акт преди 10.2017г и за него не е почнало производство за принудително изпълнение и той не може да се събира вече- погасява се след заявление.
Но ако сте превели суми преди да се погаси каквото и да било извън 10г абсолютна давност се отчитат като доброволно плащане и отиват в най старите задължения.
А за отговора, който чакате- няма да получите писмен такъв.

Публикуване на коментар