Една от най-големите компании за недвижими имоти поиска защита от кредитори


Една от най-големите компании за недвижими имоти в Китай – Evergrande, поиска защита от кредитори в САЩ. Това ще позволи на гиганта да защити активите си отвъд Океана, докато води преговори за преструктуриране на многомилиардните си задължения.

Evergrande има над 1300 проекта в над 280 големи китайски града. Също така има и завидно място в автомобилостроенето в Китай. Компанията обаче е натрупала задължения в размер над 300 млрд. USD, което е своеобразен рекорд в сегмента на недвижимите имоти в световен мащаб.

Проблемът, който строителният гигант изпитва към момента, е липсата на достатъчно средства за завършване на започнатите проекти.

Evergrande беше обявена в несъстоятелност още през 2021 г. За последните две години от тогава до сега загубите ѝ възлизат на 80 млрд. USD.

Като цяло пазарът на недвижими имоти в Китай е в доста лошо състояние. Друга голяма компания в сектора - Соuntrу Gаrdеn, обяви преди седмица загуби за първото полугодие на текущата година в размер на 7.6 млрд. USD. В същото време китайската икономика показва слаб растеж, поради слабото търсене на световно ниво. През юли износът на Китай се срина с 15„4.5%, а вносът – с 12.4%. С цел съживяване на икономиката Централната банка на Китай свали лихвените проценти за втори път в рамките на третото тримесечие.

Източник: fakti.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар