Обратно в клас: Пращат брокерите на изпити - вижте какво гласи новия законопроект внесен в парламента


Санкции за агенциите за недвижими имоти, които мамят клиентите, предвижда Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, внесен от депутати в Народното събрание.

Той предвижда посреднически услуги да предоставят само лица, които са  регистрирани като търговци. Агенциите ще носят имуществена отговорност за вредите, които са причинили на клиентите си, а отделният брокер ще отговаря солидарно с фирмата, пише в закона.

Задължават се всички агенции и посредници да имат застраховка „Професионална отговорност“, която да покрива вредите, ако причинят такива на клиента. Минималното застрахователно покритие по тази застраховка ще се определя от Камарата на посредниците.

Агенцията ще е длъжна да сключва писмен договор за всички услуги, които предоставя на клиента си и за които получава комисиона.  В договора трябва да се вписва офертната цена на имота, както и начина и условията на плащане на комисионата на агенцията. За оглед на имота пък всеки представител на агенцията има правото да изисква от клиента подписване на протокол за оглед, в който се вписва времето и мястото на огледа.

Ако клиент откаже да продава имота си, то договорът с посредника запазва срока си, а клиентът ще дължи уговореното възнаграждение за посредничеството. Ако пък клиентът се откаже от сключване на договор за продажба или отдаване под наем на имота, посредникът ще има право на „справедливо и обективно обезщетение за разходите“, направени до момента, предвижда законопроектът

За да рекламира агенцията имота ни, трябва изрично да сме разрешили това писмено. Агенциите за недвижими имоти ще имат право на възнаграждение – комисиона, за извършените услуги. Размерът й ще се определя в договора с клиента. Няма да има таван на комисионите, а сумата може да е процент от цената на сделката или фиксирана сума, пише още в закона.

Агентите по недвижими имоти трябва да имат средно образование и свидетелство за придобиване на трета квалификационна степен по специалност „Посредник на недвижими имоти“ или висше по специалност „недвижими имоти“. Той може да работи едновременно за няколко агенции.

Всички агенции, посредници и агенти ще се вписват в регистър, пише още в законопроекта.

Източник: pariteni.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

2 коментара:

Анонимен каза...

най-накрая

Анонимен каза...

НСНИ ще попълни бюджета от курсове

Публикуване на коментар