Специален материал за продавачите на недвижими имоти, които не използват брокер!




ПРЕДГОВОР - Само вмятам, че ако един продавач не използва брокер при продажбата на недвижими имот, не означава, че не би искал. Има много случаи, в които продавачите по неволя трябва да се справят сами, други пък не са осъзнали, че НЕ трябва да се справят сами. Та, нарочно или не, тази статия е за всички, които ще преговарят без да имат професионален консултант на своя страна. Надявам се да е полезна и ще се радвам на обратна връзка! Г.Я.

3 СУПЕР ЕФЕКТИВНИ ТЕХНИКИ ПРИ ПРЕГОВОРИ ЗА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ

Широко прието е част от собствениците да продават имотите си без посредник!

Вярвам, че тези хора имат достатъчно сериозни причини да го правят. Всеки човек заслужава да направи добра сделка за себе си, особено ако става въпрос за недвижим имот. Ето 3 ключови момента, които ще помогнат на собствениците да излязат победители от играта на преговорите:

1. ФИЛМЪТ „ИМАМ КЛИЕНТ - ИМАМ СДЕЛКА“ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕЖИСИРАН, НИТО ИЗЛЪЧВАН!

Златното правило в сделките с недвижими имоти е, че докато не вземеш парите, няма сделка. Дори, ако трябва да вляза в детайли, и след това е спорно.

Собствениците, които много бързо осъзнаят това, ще спечелят много повече от сделките, които правят. Противното е да се запътят към място, което не съществува. Рядко се разсъждава на темата колко важно и емоционално е да закупиш имот. Т.е. всеки купувач, който казва ДА на определен имот, тепърва вдига адреналина си на МАКСИМАЛНО ниво, което много често води до отдръпване от сделката.

Съветът към собствениците е да не взимат прекалено навътре желанието на всеки купувач да закупи имота им. Истината е, че преговорите започват, когато клиента каже ДА! Преговорите не свършват тогава!

2. ИМАМЕ СДЕЛКА е резултат на много труд, а не на „искам толкова – давам толкова“.

Сделката е факт, когато страните са на едно мнение по множество фактори. Един от многобройните случаи, с които съм запознат, касае имот в столичния квартал „Дружба“. Купувачът оглежда имота, дава директно предложение за цена, продавачът се съгласява и след няколко минути се прегръщат с най-големите усмивки на лицата си. Точно 2 дни по-късно вече са били скарани, а сделката е мираж.

Съвпадението на интересите между страните по сделката е често подценяван въпрос. Това се получава, тъй като всички са фокусирани върху цената и смятат, че това е основния параметър, който подлежи на преговори. Реално хората имат различни виждания по много въпроси, но не ги поставят предварително на масата за преговори, тъй като не сключват по 10 или 20 сделки на година, а по-скоро обратното - 1 сделка на 10-20 години.

Когато се навлезе в същината на сделката, лека полека излизат малките камъчета, които обръщат каруцата.

За да имате сигурна и защитена сделка, трябва да обърнете внимание на тези и други детайли възможно най-рано в преговорите:

- уточнете всички срокове;

- уточнете финансирането;

- разберете кой ще представлява купувача;

- разберете се как ще се разпределят данъците и таксите, дължими при изповядване на сделката;

- уточнете цената на изповядване – много купувачи ще искат да изповядвате сделката на данъчна оценка;

- уточнете момента на получаване на продажната цена;

- уточнете нотариус;

- уточнете въвод във владение;

- уточнете валута – често разликата във валутните курсове развалят сделки;

- уточнете състоянието, в което ще предавате имота;

- уточнете клаузите по договорите;

- други според спецификата на сделката.

3. Приемете, че повечето хора ще влязат в преговори с Вас, за да Ви вземат нещо!

Тук НЕ е моментът да храните егото си. Негативни коментари за дома ви, или прекалено занижена цена, която ще Ви предложат, могат да бъдат СУПЕР възможност да проведете добри преговори. Използвайте енергията на купувача и я обърнете в своя полза.

КАРАТЕ НА ПРОДАЖБИТЕ е моделът, в който използвате всичко, което прави контрагента срещу вас, за да постигнете своите цели.

Много от продавачите подхождат емоционално на тези „куки“ и вместо да се възползват от тях, затварят вратата за преговори, което често им коства много пари. Ако попаднете в такава ситуация, опитайте да приложите този съвет и ще се радвам да споделите мнение.

Посланието ми към всички е да обърнат сериозно внимание на предварителната подготовка във всичките аспекти на сделката. Когато правиш сделка за 10 хил., няма как да загубиш 20 хил. Когато правиш сделка за 200 хил., много лесно можеш да загубиш 20 хил. Това е един от проблемите на имотите – колкото са по-скъпи, толкова повече пари можеш да загубиш!

Ако имате възможност да проведете качествени преговори, вече сте на половината път до добрата сделка!

Източник: Георги Янков, Primo +

Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете публикацията с ваши колеги БРОКЕРИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар