Новa схема на агенция за недвижими имоти за изнудване на продавача

Казвам агенция за недвижими имоти, понеже не бях засичал преди такава схема. Тя е по-скоро икономическа отколкото юридическа, но тепърва предстои да видим дали ще се превърне в масова практика.

Какво се случва? 

Човек решава да си продаде имота на сегашните високи цени и се свързва с агенция. Предлагат му ексклузивен договор за продажба (само тази конкретна агенция може да продава имота за определен период от време), в което по принцип също няма нищо лошо. Аз дори съм застъпник на тази идея – един имот да се продава само от една агенция, понеже те всички правят едно и също – качват го в imot.bg, и чакат. Който се обади, когато се обади, ако се обади ще получим комисион.
Естествено, че има и изключения от този начин на работа, които в последно време започват да са все повече, но в повечето случаи нещата са точно така.
Ексклузивният договор е само за един месец, като за този период агенцията гарантира, че ще намери клиент и ЩЕ СЕ ПОДПИШЕ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР. Все пак не успяват.
Понеже пазарът е луд в момента, продвача сам намира бързо друг купувач, което значи че агенцията няма да получи комисион. ОБАЧЕ!!!


Не знам как, но агенцията се сдобова с обезпечение на бъдещ иск от варненски съд и налага възбрана на имота.

И тук става интересно. За това обезпечение агенцията е платила държавна такса и гаранция. Но тези разходи, при тези материални интереси (размера на комисона) не са бог знае колко високи. Възбраната на имота обаче пречи на бъдещи продажби.

А продавача има дилема

1. Или плаща комисион 2500 лева и продава на високите цени,
2. Или води дела 2 години (които дела най-вероятно ще спечелим) и инвестира в адвокатски хонорари и държани такси.


Но така или иначе при спад на цените на имотите с 20% през следващите 2 години, той би загубил около 22 000 EUR. Нищо, че ще спечели делото. В български съд да претендираш пропуснати ползи и да разчиташ на резултат е доста наивно.

И пак в основата на проблемите са убежденията „-Аз няма нужда да ползвам адвокат. То е само предварителен договор.” и „ –Аз имам един познат боркер, много точен.”

И добре, че ги има тези логики, че да имаме ние работа, но много ме дразнят некомпетентните брокери. Консултирането излиза по-евтино да Ви кажа. 

Васил Кендов
ДРАФТИСкредитни консултанти



Ако и вие искате да споделите вашия опит, мисли или съвети, моля, оставете коментар  или споделете видеото с ваши колеги БРОКЕРИ!

7 коментара:

Даниела Грозева каза...

Тези кредитни консултанти... но спирам до тук. За да заведат иск очевидно историята си има и друга истина. Към господин Кедров лично ще се обърна по въпроса.

Yordan Yordanov каза...

Кредитните консултанти в последно време станаха големи разбирачи.... Да си гледат кредитите или поне да си сверяват информацията. Обният ден една дама ми обесняваше как трябвало да се играе на сигурно и как трябвало да се направи обследване на имота и оценка преди депозит.

Georgi Pavlov каза...

Продавачът да предостави друго обезпечение и ще си продаде имота.

Desislav Yordanov каза...

Ако допуснем, че купувачът е воден на оглед с агенцията и е подписал договор за посредничество и протокол за оглед на конкретния имот. Тогава купувача се опитва да заобиколи брокера и се свързва с продавача. Не е изключена тази хипотеза. Така агенцията има основания за подобен ход в арбитражния съд. П.С. не винаги брокерите са лошите.

Светослав Христов каза...

Както написа колегата Йордан, кредитните консултанти нека да гледат тяхната работа. Защото и не един път сме оставали потресени от техните работи свързани с финанситане на сделка. Ако всеки си върши работата и не се меша в работата на друго звено от процедурата за завършване на сделката ще е най-добре. А говоренето на схеми и измами е най-лесно, особено когато говориш за друг.

Georgi Valchev каза...

Като изключим факта, че този текст (не мога да го нарека статия) е написан в стила "една жена каза"; моля човека който е дал прогнозното поевтиняване на имотите след 2 години, както и "загубата" която ще претърпи продавача, да се свърже с мен на лично съобщение и да ми изпрати 6 числа от 1 до 49 🙂

Евгения Кабранова каза...

Много просташки написана статия,ала бала глупости,кой съд ще ти извади изпълнителен лист ,ако не си доказал,че по време на действието на ексклузивния договор,продавачът е направил сделка ....

Публикуване на коментар