Националното „Сдружение брокери на имоти” подготвя проекто-закон, регулиращ бранша

Националното „Сдружение брокери на имоти” подготвя проекто-закон, регулиращ бранша. Основната философия на проекто-закона е да се въведат правила за работа на пазара на имоти, да се гарантира отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира създаването на Национален регистър на брокерите. Националният регистър на брокерите да се поддържа от Държавен орган, а  санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата на Република България, а не от частна структура (Камара). Подобна регулация може да се осъществява на национално ниво – както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско ниво – както е във Франция.

Чрез своя проекто-закон от „Сдружение брокери на имоти” настояват контролът на бранша да се осъществява само от българските съдилища, а не от Комисия по етика, Дисциплинарен съд и други органи на частно юридическо лице (Камара), формирано от определен брой управители на агенции за недвижими имоти. Вписванията в Регистъра да се извършват от държавни служители (както е в Търговския регистър), след като установят, че кандидатите отговарят на законовите изисквания за образование и стаж, разписани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на служители в частен орган (Камара). Професионалните обучения на брокерите да се осъществяват по реда на Закона за професионалното обучение и образование в свободно избрано от всеки брокер учебно заведение, а не само в един единствен Център за професионално обучение към формирование на лимитиран брой агенции за недвижими имоти (Камара).

„Сдружение брокери на имоти”, което обединява над 150 агенции за недвижими имоти в цялата страна, е категорично против създаването на частна Камара, регулираща бранша, каквито идеи се появяват периодично. Причината е, че по този начин контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, необходимите обучения, ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции. Тази идея е лобистка и обслужва интересите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими имоти, резултат от което ще бъде унищожаване на малкия и средния бизнес в бранша.

От „Сдружение брокери на имоти” вярват, че професионалистите и експертите в бранша на недвижимите имоти трябва да имат един общ стремеж – да се изработят и утвърдят законово ясни и точни правила за работа, при нарушаването на които думата да има съдът, а не няколко управители на агенции за недвижими имоти. Търговията и управлението на недвижимите имоти веднъж завинаги да скъсат с определението „сив” и „рисков” сектор. Заедно с държавните институции да се постигне съгласие за стройна регулация, за да се облекчат проблемите на хората, да се увеличат приходите в държавната хазна и да се снижи максимално риска за потребителите на услугата. В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия, която има ясни правила. Ясните правила дават спокойствие и сигурност на работещите в бранша, на клиентите, дават гаранции за прозрачност и отговорност, допълват от „Сдружение брокери на имоти”.

Приемането на такъв закон е необходимо и спешно, защото недвижимите имоти са предизвикателство и проблем на всеки българин. Според актуалните данни на Националния статистически институт над 91 % от българите имат собствен имот. Към 31.12.2021 жилищата в България са над 4 милиона (4 001 873).

Източник: http://sbibg.org

сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

14 коментара:

Иван Петров каза...

Не мога да разбера защо трябва да има два законопроекта ? Не може ли двете сдружения да седнат на една маса и да съгласуват един ? Какъв е проблемът ? Защо трябва пак по български ? Ние помежду си не можем да се разберем а искаме клиентите да имат добро мнение за нас! 30 години не можа някой да внесе един общоприет законопроет в този парламент! Сега какво да чакаме двете сдружения да се разберат ? Някой може ли да ми обясни - моля!?!

Виктория Зизова каза...


Най-вероятно това е 20-тия поред проекто-закон за търговията с имоти, който се подготвя. Дано се намери лоби в този парламент, което най-накрая за го приеме.

Стела Димова каза...


Узбекистан имат също много добър закон за брокерската дейност. Имам го, на руски език.

Дани Савов каза...

Дани Савов
Има европейски регламент за посредничеството при търговия с недвижими имоти. Никакъв закон неможе да противоречи на регламента. Точка.

Tsetsa Medarova каза...

Имаме проблем и той е борбата на определени агенции за контрол над останалите, ДА, правила трябва да има, НО съобразени със бълг.закони, времето на васалничеството отдавна е в историята...

Илиана Рашкова каза...

Правили сме неколкократно срещи, но не можем да стигнем до единно мнение. Основната разлика, която е непреодолима е кой орган ще поеме изпълнението и контрола на дейността ни. Последната среща беле преди 5 години и тогава стана ясно, че нямаме общ изход от ситуацията. За съжаление разликата във възгледите ни все повече се раздалечават. Аз лично нямам против да се видя с вас и да поговорим, но организиране на обща среща на сдруженията е трудна и безсмислена работа.

Angelina Tsvyatkova каза...

Дани Савов - Местното законодателство винаги е в синхрон с европейското за страните от ЕС.

Ива Стоименова каза...

Трябва да има, но не проект, което на практика е нищо, а гласуван от парламента закон

Dafina Gudova каза...

Сив и рисков сектор ще има само по един начин- докато няма закон.
Дайте конкретика в това - кой държавен служител ще се ангажира с вписването на брокерите? И респективно ще се стигне ли до изчистване репутацията на сектора .

Angelina Tvyatkova каза...

Напълно подкрепям идеята, контролът да се осъществява от държавата в лицето на компетентните органи, а не от управителите на няколко агенции. Крайно време е това да се случи. Инициативата трябва да дойде от нас - хората от бранша. Регулацията е изцяло в наш интерес, ако искаме да реанимираме репутацията на сектора.

Ваня Рангелова каза...

Моля, да го публикувате.
Контрола-да. Но критериите кой може и кой не-трябва да е ясно. Не само това, при какви условия влиза/излиза …това си е голям труд.
Срещи е имало, значи и предложения, публикувайте ги, или последните актуални

Анонимен каза...

Има изпитани правила и закони в целия свят от които можем да вземем най доброто. А тук години на ред се правят някакви проекти и някакви интереси... Не виждате ли, че бранша е съсипан, нито продавачите, нито купувачите искат да работят с брокери.. Това какво ви говори, че докато си мерите шапките се съсипа всичко. Хората вече не могат да си намерят наем, защото всички оферти са при некоректни брокери, които се гаврят с хората, знаете как. Алчността, наглостта и простотията ще ни съсипят. А вие продължавайте да спорите, докато вече няма да има за кого да работим. Трябва да има санкция за всеки не коректен брокер и да се лишава от право да работи.Както и агенции, които обучават хората си да са измамници, знаете кои са.... Комисионните да се плащат от нотариуса както е в Белгия, да плаща само продавача, или купувача както е в много страни, една оферта да има един брокер, а не 20..Има закони, има начини да се оправят нещата, докато не стигнем дъното, защото сме почти там....

Dafina Gudova каза...

НСНИ като браншова организация от 30 години никога не е спирала да полага усилия за регламентиране на професията ни. Текста на закона дава възможност на всеки желаещ да упражнява дейност да се приравни към изискванията в достатъчно дълъг и разумен срок.

Станимир Цветанов каза...

Бих посъветвал и изпит да се държи, поне за най-елементарните неща около една сделка.

Публикуване на коментар