Купувачите вече бягат от имоти „на зелено“ и сделки с цел инвестиция


Очакваният ръст на лихвите и неяснотата около високата неопитомена инфлация притесняват купувачите на имоти и това е причината за охлаждането на пазара и лекия спад в броя на сделките през последните месеци. Появяват се и няколко нови тенденции, като отливът от покупки „на зелено“ например, които бяха изключително популярни до момента. Също така все по-малко са купувачите, които вземат имоти с цел инвестиция. Това обясниха брокери и банкери по време на форума „Expo Moite pari”.


Според експерта от „Пощенска банка“ Даниела Иванова това клиентите все по-рядко и по-предпазливо да „се включват на зелено“ е нещо сравнително ново.

Това, което правят, е да сключат сделката много по-близо до Акт 14 или ако влязат по-рано, да платят малък процент при сключване на предварителния договор. Доскоро тенденцията беше обратна“, коментира Иванова.


Експертът от „Прокредит Банк“ Петър Устабашиев обясни, че закупуването на имот „на зелено“ все пак не е проблем, когато става въпрос за строител с история, специализация и реноме.


Друга тенденция, която се променя, е купуването на жилища с цел инвестиция.


В момента купуват основно клиенти, които търсят имот, в който да живеят“, коментира още Иванова.


Тя и нейните колеги се обединиха около тезата, че лихвите в България няма да се повишат стремглаво и със сигурност няма да стигнат нивата, които например в момента се наблюдават в САЩ.


Никой не очаква лихви от 7 – 8 – 10%“, категорична бе Марина Петкова, ръководител на клоновата мрежа на DBank.


Участниците посочиха, че над 90% от жилищните кредити, които се взимат от банките в България, са в левове. Това означава, че те са обвързани с депозитен индекс на БНБ, а не с европейския Euribor, който за последните няколко седмици рязко се вдигна успоредно със скока на основния лихвен процент на Европейската централна банка.

Индексът на БНБ пък се базира на депозитната маса, която в момента е на рекорден връх за стопанската история на България от над 110 млрд. лв.


Именно на депозитния индекс дължим удържането на лихвите“, допълни Петкова.


Тъкмо това задържане разубеждава хората да посягат към кредитите с фиксирана лихва за целия или част от погасителния период. „Клиентите влизат в банката с намерения за ипотечен кредит с фиксирана лихва, но много малко в крайна сметка я избират“, отбеляза Иванова.

Несигурността в хората и страхът от вдигането на лихвите се очаква да движат леко надолу пазара и през следващата година. Според експертите обаче вдигането на лихвите може да смъкне цените на имотите само при ръст на безработицата. Именно това е факторът, който различава в днешната ситуация от други кризи в миналото, като в момента тя е на исторически рекордно дъно в България и далеч по-ниска от тази в еврозоната.


Ако следващата година Европа запази нивата на безработица под 10%, овладее цените на горивата и очакванията на хората към инфлацията, то пазарът на имоти отново ще тръгне нагоре, което е добре за цялата икономика“, коментира собственикът на имотната агенция Remax City Mall Стоян Гочев.


Той даде пример с Испания, където в момента цените на имотите вървят надолу. Проблемът там обаче е, че безработицата расте и това създава риск за сектора.


Източник:economic.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар