Вижте в кои квартали в София жилищата са надценени !



Жилищата в една пета от кварталите в София са надценени с 30% или повече

През третото тримесечие на тази година цените на жилищата в България са нараснали с 23% на годишна база, а в една пета от кварталите в София жилищата са надценени с 30% или повече, сочи анализ на УниКредит Булбанк на база данни за продажните цени на един от големите сайтове за имотни обяви у нас. Според Кристофор Павлов, главен икономист на банката, тази тенденция води до отчетливо нарушаване на достъпността и до влошаване на съотношението между цените на жилищата и средните доходи на домакинствата.


„Съществуващите цени на жилищата изглеждат все по-далеч от стойностите, които преобладаващото ниво на доходите в страната е в състояние да подкрепя в дългосрочен план“, изтъкна той по време на годишната конференция за недвижими имоти BalREC, организирана от Градът Медиа Груп.

Но при сравнение с достъпността на жилищата в ЕС по данни на Deloitte, пазарът на имоти в България изглежда в по-малка степен прегряващ, каза Павлов. Най-нажежени към момента са жилищните пазари в страните от Централна и Източна Европа, добави той.

Съотношението между цените на жилищата спрямо доходите на населението у нас сега също е далеч от стойностите през 2008-2009 г. по време на пика на балона с цените на имотите. Затова според икономиста рискът от рязък спад на цените в настоящия момент е по-малък в сравнение с периода на световната финансова криза.

Всички индикатори обаче сочат, че жилищният пазар у нас се насочва към охлаждане, а пропорциите му според Павлов ще зависят от представянето на икономиката, развитието на пазара на труда, тенденциите при заплатите и при лихвите по ипотечните кредити. Основният сценарий на УниКредит Булбанк предвижда спад на цените на жилищата в София с между 5% и 10% догодина.

Допускането при този сценарий е периодът на политическа несигурност в страната ни да приключи след нови парламентарни избори през март догодина, а по-високите лихви в еврозоната да се пренасят по-бавно в родната икономика. Но ако политическата несигурност продължи и след парламентарни избори през март догодина и това дерайлира процеса на приемане на еврото през 2024 г. или най-късно 2025 г., има опасност да се стигне до трайно увеличаване на цената, при която българското правителство емитира дълг, а оттам и до значително нарастване на цената на дълга за реалната икономика, предупреди Павлов.

По отношение на икономиката основният сценарий на УниКредит предвижда БВП на страната ни да нарасне с 1% през следващата година спрямо ръста от 3,3% през тази година. „Смятаме, че България ще избегне рецесия в края на тази и началото на следващата година въпреки продължаващата много висока инфлация и забавяне на търсенето от основните търговски партньори на страната ни“, каза Павлов. Според него факторите, които ще подкрепят българската икономика в момент, когато световната се запътва към рецесия, са високата активност на производствения сектор благодарение на големите субсидии за потребителите на ток и добрата година за селското стопанство. „Износът на редица енергоемки сектори като производството на метали, на неметални минерални суровини и химически продукти чупи рекорди. Износът на ток и на боеприпаси също е на високи нива“, посочи Павлов.

Друг стабилизиращ фактор, който също се очаква да помогне на икономиката ни да избегне рецесия в края на тази година, е по-бавното пренасяне на високите лихви в еврозоната, каза икономистът. Основният сценарий на УниКредит за средната лихва по целия портфейл от кредити в българската икономика предвижда нарастване със сто базисни пункта за продължителен период от 1,5-2 години, докато в повечето европейски страни това се случва много по-бързо, каза Павлов.


Източник: investor.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар