Защо дейността на брокерите на имоти не е законово регулирана

Защо все още няма Камара на брокерите в България? Има ли някой интерес да няма закон, който да регулира тази дейност и достатъчна ли е саморегулацията на сектора?

В момента дейността на брокерите се регулира от Търговския закон и от Закона за задълженията и договорите.

Задължително е да има някаква регулация, която да бъде гарантирана от държавата, смята Добромир Ганев от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Националното сдружение има етичен кодекс повече от 20 години, над 300 компании са се съгласили с тези правила, но останалите, "които не са никак малко на пазара", нямат изисквания за спазване на такива правила, даде пример Ганев.

"Не сме се вторачили в задължителна регулация, но последните 30 години показаха, че това е единственият път за гарантиране на правата на потребителите, за създаване на честна конкурентна среда, която да потвърждава добрите практики, които се прилагат в този сектор, ако щете и интересът на фиска, на държавните институции."

Опитахме саморегулация, опитахме създаването на доброволен регистър в електронен вариант, посочи Добромир Ганев.

"Интересът към показването на тези физически и юридически лица не е голям."

250-300 фирми максимум са се вписали доброволно в регистъра, уточни Ганев.

По думите му е наложително "създаването на либерална, минимална регулаторна рамка".

Според Ганев следва да бъде разписана имуществена отговорност, както и да има минимални изисквания за ценз и стаж в този бизнес и постоянно обучение.

Тъй като тази услуга се ползва много рядко, повечето граждани не знаят какво трябва да бъде качеството, допълни Добромир Ганев.

Той отбеляза, че е изготвен наръчник на сайта на Националното сдружение "Недвижими имоти", който дава напътствия при избор на брокер.

Дълги години проблемът за регулацията остава нерешен, потвърждава и Антон Андонов от голяма агенция за недвижими имоти.

"Дали сме в състояние да саморегулираме средата, така че всички да се чувстват спокойни по отношение на своите спестявания, на своето имущество? По-скоро отговорът е "не". Не успяваме към днешна дата да създадем подходяща пазарна среда, в която всички участници да се чувстват сигурни", коментира той.

Има готов проектозакон, около който браншът е обединен, но си чака "мястото в дългата поредица от закони, които трябва да бъдат приети". Законопроектът е внесен в предходното Народно събрание преди разпускането му, обясни Андонов.

"Щем, не щем 30 и няколко години се движим по пътя на саморегулацията. Ние като фирма (имаме 40 и няколко офиса) се опитваме да налагаме собствени вътрешни стандарти. На нас ни трябват строги правила, за да функционираме правилно и да бъдем добре приети от нашите клиенти", разказа още Антон Андонов пред БНР.

Според него взаимоотношенията клиент - брокер в момента са поставени единствено на основата на размера на комисионната, а разговорът трябва да се води на ниво "какво бих получил като клиент", тогава ще има качествена промяна в средата и избягване на нелоялните практики.

Той съветва потребителите да проверяват "каква е компанията и лицето срещу тях, имат ли възможност да съберат публична информация".

Поради спецификата на работата на брокерите, те не получават заплати, а комисионни, напомни Антон Андонов.

"Разчитаме на случайността дали ще попаднем на етичен брокер. Затова проверката кой е срещу вас е от най-важните."

Източник: pariteni.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар