Още един гигант при недвижимите имоти е пред фалит


Общото между китайските Evergrade и Country Garden е, че и двете са сред най-големите компании в строителната сфера и двете изпитват невероятни финансови затруднения. Първата вече подаде молба за защита от фалит в Ню Йорк преди половин месец, а сега се очаква това да направи и втората.

Country Garden е известна с факта, че е сред най-големите компании в сферата на недвижимите имоти в Китай, но това не ѝ гарантира, че ще може да изпълни задълженията си по облигации следващия месец, съобщава агенция Саіхіn Glоbаl. Трите облигации са с падеж, който започва през септември. Те са с комбиниран баланс от близо 1 млрд. USD.

В края на финансовата година, която е на 31 март, стана ясно, че строителната компания е приключила 2022-ра с нетна загуба, което се случва за пръв път за последните 10 години. Тя е в размер на 878.5 млн. USD. Към юли на текущата година са отчетени продажби за 17.8 млрд. USD за първото полугодие на текущата година, което е 30% спад спрямо същия период на 2022 г.

Country Garden е създадена през 1992 г. от Янг Гуоцян, който е започнал кариерата си като работник на редица строителни обекти. През 2005 г. той прехвърля акциите на компанията на дъщеря си Янг Xyeйaн, а 2 години по-късно компанията е листвана на Xoнĸoнгcĸaтa фoндoвa бopca. Същата година Forbes обявява Xyeйaн за най-богатата жена в Азия с нетно състояние от 16 млрд. USD.

Oт юни 2021 г. нeтнoтo бoгaтcтвo нa Янг ce e cpинaлo c 84%, до 28,6 млрд. USD.

Източник: fakti.bg


сподели с колеги в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар